Van Goghs landskap


På vei tilbake til Nice i forgårs kjørte vi innom St.-Remy-de-Provence og fikk oppleve en liten flik av Van Goghs liv og kunst. Han var jo som kjent hoppende gal, og i 1889 skar han av seg det ene øret! Det ble årsak til ett års opphold på asyl: Clinique St.-Paul utenfor St.-Remy – som fortsatt er et hospital for mentalt syke. Imidlertid er en liten del av sykehuset omgjordt til et slags museum: Her kan man vandre i hagen og i det landskapet som Van Gogh malte. Han hadde en utrolig produksjon det året han oppholdt seg her, blant annet laget han over 140 oljemalerier i denne perioden! Rommet hans står her fortsatt, og både sengen hans og badekaret (!) kan fritt beskues.


 

Clinique St.-Paul


 

Det morsomste var allikevel å se landskapet han malte fra, og å kjenne seg igjen! Her var både lavendelen, solsikkene og kornåkrene som han hentet motivene sine fra. Irisen var dessverer avblomstret……


 

Solsikkeåkeren hvor han plukket solsikker til ett av sine mest kjente bilder


  
“Van Goghs kornåker” tilhører klinikken, og er mindre enn man skulle tro ut fra bildene hans


 
Og så lavendelen, selvfølgelig. I bakgrunnen ser vi kopier av bildene hans med motiver fra akkurat dette området.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s