Barbados og Grenada

Ferien er i ferd med å bli litt sånn “hvis det er lørdag, må vi være på Barbados”….. 🙂 Mange inntrykk, kombinert med ikke så veldig stor variasjon fra øy til øy sånn helt overfladisk sett. I går var vi på Barbados, og Egil og jeg var på “tur” til det lokale ølbryggeriet og til verdens eldste romdestilleri. Ganske interessant – særlig å få se fremstillingen av rom. Ingen av oss visste at rom fremstilles av molasse, som er et avfallsprodukt fra sukkerproduksjonen. Det forklarer selvfølgelig hvorfor det produseres så mye rom der det finnes mye sukkeroer!
I går kveld inviterte vi våre “bordvenner”, to par fra hhv. Lørenskog og Bergen, på champagne her i suiten før middag. Litt fordi det var hyggelig, og ganske mye for at de skulle bli misunnelige – vi kan jo ikke holde all denne luksusen bare for oss selv! :-)) Og vår butler Rao sørget selvfølgelig for litt canapeer, litt ost og nøtter og frukt – og også for at alt var fjernet og ryddet bort da vi kom tilbake til lugaren etter middag. Jeg har forlengst spurt han om han vil være med til Norge…….

Idag var det Grenada. Hvis jeg skulle velge *en* øy jeg gjerne vil tilbake til, måtte nok det bli nettopp Grenada. Utrolig fruktbar, en enorm krydderproduksjon (veldig spennende!), et imponerende landskap bl.a. med mye regnskog, bratte fjell og dype daler. Egil og jeg hadde meldt oss på “River Tubing” (Egil liker å kalle det “rafting”, men det er mildt sagt en overdrivelse!). Det består i at man blir ikledt redningsvest og hjelm, plassert i en stor badering med bunn, og flyter forholdsvis langsomt og bedagelig nedover en elv midt i en jungel, godt hjulpet av en horde med ungutter som står klar til å dytte og trekke baderingen løs fra sandbanker og steiner. “Strykene” er akkurat store nok til at man blir søkkvåt, og rekker å føle seg ørlite modig og sportslig 🙂 Veldig gøy!
Men det morsomste var nesten kjøreturen til og fra elven. Vi kjørte fra vestsiden av øye helt over til atlanterhavskysten i øst. Så mange spor etter orkanen Hugo som herjet her i 2004.  Allikevel var det nok fruktbarheten og alle de forskjellige plantene som gjorde mest inntrykk. Vi traff til og med en bonde/gartner som har vunnet førsteprisen på The Chelsey Flower Show flere år på rad – og de prisene henger høyt! Jeg ble nok like betatt av at alle så ut til å ha sin egen  kjøkkenhage – og med et mangfold av vekster som var enormt! Tenk å ha sitt eget kanel-og muskat-tre, sånn litt tilfeldig rett ved inngangen! Og så et mangotre, et kratt med brødfrukter, noen spinatplanter på størrelse med vanlig norsk rabarbra, og en liten bananlund…… Sukk.
Grenada blir kalt “The Spice Island” – og dessverre var kryddermarkedet stengt fordi det var søndag. Men vi fikk da kjøpt med oss litt forskjellig nyttig, velduftende og velsmakende allikevel….

Kaneltre. Barken er høstet midt på stammen.
Denne sto ikke på staudelisten på gartnerskolen!!
Tenk å kunne plukke med seg en banan når man henter morgenavisen……. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s