Forberedelser til "Juleverkstedet"

Plutselig ble det vinter, og utetemperaturen gikk fra varmegrader til frost. Nå er det vakkert ute!

Vi er i full gang med “oppkjøringen” til årets juleverksted, hvor familie og venner samles for å lage julepynt og presanger. Opprinnelig var menyen risengrynsgrøt, men etter at jeg for noen år siden greide å svi en hel 20-liters grøtgryte så kraftig at innholdet var fullstendig uspiselig, gikk vi over til pinnekjøtt….. 🙂

“Oppsettet” er greit: Vi fyller stuen med bord og stoler fra Ikea, og plasserer kurver og nett og poser med glanspapir og filt og heklenåler og strikkepinner og sakser og hyssing og trekuler og maleskrin og limtuber på alle bord. Og så har de fleste med seg ett-eller-annet “prosjekt” som de lærer bort til andre. Resultatene blir alltid imponerende – men det er jo prosessene: Det å sitte ned og lage ting sammen, som er viktige! Forørvrig er reglene for kvelden veldig klare: Alle må lage minst to “ting”, som må godkjennes av en jury (Egil og Knut), før de får lov til å forsyne seg med mat. Vi tviholder på at dette er et “verksted” og ingen vanlig “familiemiddag”!

Vanligvis er vi opp mot 30 voksne og et varierende antall barn: I løpet av de siste fire årene har Egil og hans to søsken tilsammen fått (minst) 10 barnebarn – og det setter jo selvfølgelig sitt preg på familiearrangementene: Delvis er det mange som ikke har anledning til å komme lenger- og delvis er det plutselig veldig mange små, og nødvendig med innlagte ammepauser mellom slagene. Morsomt og spennende å observere hvordan sånne familietradisjoner forandrer karakter etter hvert som tiden går. Viktig å ta vare på tradisjonene – og samtidig viktig at de ikke blir “tvangstrøyer” når livene våre forandrer seg – og det gjør de jo hele tiden!

Vi synes selvfølgelig det er veldig hyggelig at familiemedlemmer fra både Haugesund og Stavanger setter av dyrebar førjulstid til å komme hit for å flette julekurver!Og så er det hyggelig at “ungdommen” stadig prioriterer å være med på dette!

Selvfølgelig blir det litt mas og stress sånn i innspurten. Da er det godt å kunne observere at noen familiemedlemmer bare nyder adventstiden – helt uten forhøyet kolesterol!

Rampetuss trives på adventsduken……

One thought on “Forberedelser til "Juleverkstedet"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s