Naturen våkner


Jeg har nettopp bladd tilbake i notatene mine fra gartnerskolen: Når skal jeg beskjære epletrær? Er det for sent å beskjære solbær i februar? Hva med moreller (som slett ikke heter moreller, men enten søtkirsebær eller surkirsebær)? Fruktrærne på Skjellnes er minst 50 år gamle – gjelder de samme “reglene” for dem som for nyere sorter? Vanskelig å vite – og vanskelig å finne entydige svar.
Men læreboken gir allikevel stoff til ettertanke: Etter den kuldeperioden vi har hatt her på østlandet nå, er sannsynligheten stor for at mange av plantene våre allerede har startet på en ny vekstsesong. De har fått den “hvilen” de trenger, i form av lav temperatur over tid. Nå står de der ute i snøen og ser frosne og nesten døde ut – men livsprosessene har allerede startet på ny!
Det minner meg om Arne Paasche Aasens dikt “Blåveisfamilien”, hvor det blant annet heter: “I pakt med sin tid er å komme før tiden, før bordet er dekket og allting er gjordt”. Mitt yndlingsvers i diktet er:
Men eier du motet og varmen og viljen
og eier du troen som dreper hver tvil
da er du en slektning av blåveisfamilien
da varsler du våren i mars og april!
Da gir du deg slett ikke tid til å spørre
om vinden som blåser er syd eller nord –
Når hadde vel blåveisen sitt “på det tørre”?
Den sto under snøen og visste “Jeg gror!”
Og så er det forhåpentlig et godt eksempel på forandring og utvikling at jeg nå grøsser litt over setningen “eier du troen som dreper hver tvil”. Da jeg var ung, ønsket jeg intenst at jeg hadde en sånn tro – både religiøst og politisk: Idealistisk, usvikelig, klippefast, prinsippiell …… Idag håper jeg inderlig at stadig fler blir stadig mindre skråsikre på at de forvalter sannheten for andre.
Men uansett sannhet og tro, har jeg funnet frem frøposer og frøkataloger og startet arbeidet med å planlegge hva som skal gjøres både i min egen hage, og hos kundene mine. Drueplanter er spennende. “Gamle” roser og stauder er jeg stadig opptatt av. Forhåpentig får jeg også i år noen kunder som ønsker å spørre meg til råds om plantevalg og sorter.
..


Spisebordet akkurat nå: 
frøposer og frøkataloger, 
skisser, måltegninger, linjaler med ulike målestokker, 
lister over kundepreferanser, notatblokker, egne  ønskelister, 
dyrkingsveiledninger, oppslagsverk –
og et nydelig kunstglass fra en talentfull norsk designer, 
fyllt med tørr hvitvin.
“Livet er ikke det verste man har……”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s