Alder og tid er rare greier……

I går fylte jeg 59 år. I vår familie tar vi ikke lett på bursdagstradisjoner!

Ida-Marie og Egil og barnebarna Sara Kristin og Johanna hadde bakt og ryddet og stelt istand mat og laget kaffe og pakket gaver. Jeg satt i sengen i går morges og lyttet til lydene fra kjøkkenet, hvor bursdagsgavene ble pakket inn og det ble satt lys på kaken og kokt kaffe og skjenket brus i glass og alt ble satt på brett – og måtte selvfølgelig late som jeg sov da soveromsdøren ble lirket opp og hele gjengen toget inn og sang “Happy Birthday”.

Så mye å være takknemlig for!

Brødskive med ketchup
Den første bursdagen ungene laget i stand for meg må ha vært i 1990. Camilla var stor nok til å ta kontroll, og iscenesette servering på sengen. Menyen var et stort glass saft og en enorm brødskive med masse ketchup på! Det smakte forferdelig – men var nok allikevel en av de beste bursdagsfrokostene jeg har fått! For 22 år siden.
Det virker som det var i går – og er samtidig uendelig lenge siden…..

Noen fenomener knyttet til alder skulle jeg gjerne vært foruten: I all hemmelighet kjøper jeg kremer og piller som lover å redusere rynker og poser under øynene – selv om jeg innerst inne vet at det ikke nytter. Og flere ganger i året starter jeg på enda en slankekur, og håper på mirakler – som selvfølgelig uteblir.

Og så slår det meg at alt jeg misliker med å bli eldre er relatert til kropp og utseende. Bortsett fra det rent forfengelige, er det faktisk på dette stadiet i livet bare fordeler knyttet til det å bli eldre!

Bedre nå enn før!
Vi har bedre tid og bedre råd enn da vi var yngre. Og langt færre bekymringer: Vi trenger ikke å “lykkes” i jobbsammeheng eller bekymre oss for inntekt og karriere. Vi kan velge å lære mer eller skifte arbeidsområde av ren lyst og interesse. Vi har tid til hverandre, og tid til å gjøre det vi har lyst til. For Egils og mitt vedkommende betyr det bl.a. at vi kan reise og oppleve ting sammen flere ganger i året – og vi er ikke lenger begrenset av et fast antall ferieuker. Luksus!

Ungene er store. Vi har gjort vårt beste (som sikkert ikke var godt nok) – og nå må det bare stå til. Selvfølgelig bekymrer vi oss fortsatt, men vi er tross alt ferdige med det direkte ansvaret for barnas ve og vel. Og nå gjør barnebarna sine inntog i vår tilværelse og vi får oppleve gleden av å ha tid og rom og oppmerksomhet nok til små individer som står på startstreken til livet – og kan lempe dem tilbake til foreldrene når trassalderen blir for heftig eller nattesøvnen for kort. Igjen: For en luksus!

Jo eldre vi blir, jo oftere blir vi minnet om alder og tid. I løpet av de siste få årene er både pappa og hans lillebror onkel Jon forsvunnet ut av tiden. I fjor døde de siste i min morfars slekt på Nord-Møre: Nå har vi ikke lenger noe tilknytning på Tingvoll. Samtidig forsvant Skjellnes og tilknytningen til Høvåg og Kristiansand. To epoker i min lille verden er definitivt slutt. “Tiden” knyttet til disse stedene er forbi.

De siste årene har vi mistet mange gode venner. Uansett alder har det hver gang vært “for tidlig”! Det hender jeg tenker “Nå er det jammen lenge siden vi har sett x” – og bruker noen sekunder på å komme på at han eller hun er borte for alltid. Da må jeg minnes Arnulf Øverlands ord: “Ingen kan resten av tiden stå ved en grav og klage; Døgnet har mange timer, året har mange dage.” Og døgnet har jo faktisk like mange timer når man er 20 som når man er 59……..

Akkurat nå er jeg opptatt av at dyrene våre blir gamle: Katten Rampetuss (18 år) forsvant for flere uker siden, broren Tolouse har Alzheimer – og Baltus (11 år) er blitt en gammel hund.  I ganske nær fremtid vil vi forandre oss fra å være en familie hvor det yrer og kryr av firbeinte venner til et hus med bare tobeinte. Det blir merkelig…..

Ikke bruke tid på alder…….
Da jeg var i 20-årene var det i mange sammenhenger et poeng å virke eldre enn jeg faktisk var. Både som journalist og politiker var det viktig å bli tatt alvorlig – og da var det ingen fordel å være for ung. Og en gang i førti-årene kom trangen til å se yngre ut – eller i alle fall bremse de synlige tegnene på alder.

Jeg tenker at både for min egen del og for alle rundt meg er det viktig at jeg er akkurat så gammel som jeg faktisk er. Aksepterer det stadiet i livet jeg befinner meg på. Ikke bruker tid på alder.

Og så er det en utfordring å bli litt mindre forfengelig, bruke litt mindre energi på eget utseende og egen aldringsprosess – og litt mer tid på å være en god venn, et godt medmenneske, en god samtalepartner.

Med andre ord:  Nok av utfordringer å ta fatt på – helt uavhengig av alder. Da blir det viktig å bruke tiden godt!

4 thoughts on “Alder og tid er rare greier……

 1. Tusen takk for hyggelige ord, Margareth! Jeg tenke at gode minner skal man ta vare på og “pleie”: De trengs når motgangen og sorgene kommer (og det gjør de jo), og de er utrolig viktige å ha “på lager” for å motvirke bitterhet og selvmedlidenhet og etpar andre ekle greier vi mennesker har lett for å ty til…… 🙂

  Like

 2. Kjæreste Tina, så hyggelige ord! Tusen takk – det setter jeg utrolig stor pris på! Vår postadresse er Løkenåsringen 29, 1473 Lørenskog, Norge.
  God klem tilbake til deg!

  Like

 3. Kjære Nina!
  Enig med Tina om at det er så mye livsvisdom i tankene dine! Og humor! 🙂 Skjønner at du har det godt med dine to og firbeinte kjære!Så fint!
  Ja, har også slike minner fra bursdager og morsdager hvor en ligger i sengen og venter på at de små skulle komme inn med kaffi, gaver og kort.Gyldne minner!
  Klem fra Margareth

  Like

 4. Kære nina . At læse din blok går mig varm og jeg sidder og nikker og smiler .du har livsvisdom med dig som er helt unik. kan du snelle sende mig din adresse til et “papir brev” knus fra tina

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s