En annerledes eksamen

Tenk dere: Å kunne tilbringe flere dager i strekk på en veteranbåt, og bruke all tid på å lære mer om navigasjon og sjømannsskap og båter og sjøliv. Å bli undervist av en entusiastisk “sjøulk” (Jan Poseidon Welde) som ikke bare kan det som er å kunne av teori og som er en gudbenådet formidler, men som først og fremst har all verdens praktisk erfaring fra et langt liv på sjøen. Legg til en sammensatt gjeng av mennesker i alle aldre med en eneste ting felles: En “dragning” mot sjø og båtliv. Resultat: Fem fantastiske og helt spesielle dager med undervisning ombord på MS SandnesIMG_0502

Camilla og jeg har altså meldt oss opp til det som i gamle dager het “kystskippersertifikat”. Vi trodde at vi hadde ganske god tid til forberedelser og lesing – men plutselig var tiden inne for pensumgjennomgang og de første eksamensprøvene. Så bár det avgårde til Stavanger – ganske spente og veldig nervøse! Hva hadde vi begitt oss ut på?

Det ble fem hektiske og intense døgn. Vi stupte i seng i lugaren rundt midnatt, aldeles utslitte.

IMG_0496

Det var undervisning fra tidlig morgen til sen kveld, bare avbrutt av korte måltider. Og etter undervisningen var det oppgaveløsning. Jeg kan ikke huske at jeg har vært med på et så intenst opplegg noen gang! Til tider var tempoet så høyt at jeg bare hadde lyst til å kaste inn håndklet. Tårene sprutet og blyant og passer ble pælmet i dørken……… Jeg følte meg dum og udugelig og håpløs og var fast bestemt på aldri å sette mine ben ombord på en båt igjen! Hardangervidda neste!

baatstudier

Men så gikk det bedre. Gradvis og stykkevis og delt……..

Og så var det eksamen. Fem intense timer. Medbrakt energidrikk og kjeks og linjaler og passer og forskyver og en haug med blyanter og viskelær…….

baateksamen

Neste eksamen er like over påske. Da står bl.a. motorlære, fartøybehandling og sikkerhet på pensumlisten. Så jeg har fortsatt noen uker på meg til å lære om “utskifting eller justering av generatorreima”, “hekkaggregater” og “justering av ventilklaring”………

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s