Hva har Jomfru Maria, Erling Skakke, midtvintermarkering, værtegn, den politiske situasjonen i Washington DC og et skogmurmeldyr til felles? Svar: Dagen i dag er/var viktig for alle!
I dag feirer vi Kyndelsmesse. Det betyr egentlig bare “lysmesse” (kyndill = lys eller fakkel), fordi dette var dagen da lysene som skulle brukes i kirkene ble vigslet. Dette er en av de mange merkedagene som kirken overtok fra før-kristen tid, antakelig under mottoet “If you can’t beat them, join them”. Det var sikkert ganske utfordrende å få folk til å slutte med å tillegge enkelte dager ulik (hedensk eller overtroisk) betydning – bedre, da, å bare på finurlig vis endre innholdet, og gjøre feiringen akseptabel.
Før kristendommens inntog gikk man i opptog med fakler og lys i dag, for å markere midtvinter og at det går mot vår. Siden dagen markerer midtvinter, var dette også en dag for vareopptelling: Hvis man hadde (minst) halve vinterforrådet av mat til både mennesker og dyr igjen, var man berget over denne vinteren også. Hvis mer enn halvparten var oppbrukt, lå man dårlig an. Tenk følelsen av å bare ha mat og fór igjen for noen uker i snøkav og kulde 2. februar!
Fra gammelt av er 2. februar en av mange dager som forteller noe om hvordan været blir fremover. Ikke så rart at man trengte all den hjelp man kunne få til å forutsi været, når man livnærte seg med fiske og landbruk i et land som vårt!
Kanskje gjenspeiler det realitetene i vårt langstrakte land at værtegnene i dag varsler ulikt avhengig av breddegrad? Fra Trøndelag og nordover var mildvær i dag et dårlig tegn for resten av året. Det betød lang vinter. I Sør-Norge, derimot, betød godt og mildt vær i dag at vinteren nærmet seg slutten. Noen steder het det at slik været er i dag, skal det være i sju uker fremover – altså helt til slutten av mars!
At været på “midtvintersdagen” 2. februar forteller noe om fremtiden, er en oppfatning som ble med europeiske utvandrere over Atlanteren. I USA og Canada feires “Groundhog Day” i dag. En Groundhog er en gnager som ikke finnes på våre trakter, den ser ut som en blanding av et ekorn og en bever, og kalles på norsk et skogmurmeldyr – til tross for at det trives ganske godt nært folk. Saken er: I dag kommer skogmurmeldyret ut av hiet! Da skjer ett av to: Det er klarvær og sol. Det litt omtåkete dyret ser skyggen sin, og piler fluksens tilbake til hiet. Da kommer vinteren til å vare i minst seks uker til. Eller: Det er overskyet, så murmeldyret kaster ingen skygge. Da blir det snart vår!
I Washington DC har feiringen (selvfølgelig) også en politisk dimensjon: Der feires The Dupont Circle Groundhog Day med det utstoppede skogmurmeldyret Potomac Phil som hovedperson. Hvis skyggen hans er synlig blir det ikke bare en lang vinter, men også minst seks måneder til med “political gridlock”…….
Feiringen av The Groundhog Day er, kanskje overraskende for mange av oss, relativt omfattende: Se denne Wikipedia-artikkelen
Den 2. februar er markert på nesten alle norske primstaver, enten med en lysestake (kyndel), et tre eller en lilje (symboler for Jomfru Maria og renhet) eller en krone (Himmeldronningen).
Fra ganske tidlig har dagen vært en av fire helgendager som var tilegnet Jomfru Maria. Dagen ble feiret til minne om hennes renselse: Som gode jøder dro Maria og Jesusbarnet til tempelet førti dager etter fødselen, fordi så lenge var en kvinne uren etter at hun hadde født. For at hun skulle bli ren eller renset, måtte det ofres til prestene. Dessuten måtte den førstefødte også fremstilles i tempelet: Han tilhørte nemlig Gud, og måtte kjøpes fri med et pengeoffer. (Vårherres organiserte tjenere har alltid vært gode kapitalister!)
I 1771 foretok den katolske kirken en omfattende gjennomgang av helgendagene – det var blitt ganske mange av dem. Da ble det beslutter at 2. februar ikke lenger skulle være en Mariadag, men en dag til minne om Herrens Fremstilling. Noe av begrunnelsen kan ha vært at det var ulogisk at Maria skulle “renses”, når kirken i utgangspunktet mener at hun allerede var uskyldsren.
Senere, etter reformasjonen, markeres dagen til minne om da Jesus besøkte tempelet som 12-åring, og satte de skriftlærde til veggs.
Som om ikke dette er nok, er 2. februar også en viktig dag i Norgeshistorien: Hvis den fellen som 2. februar 1167 ble lagt av en prest på Romerike for Erling Skakke hadde lykkes, ville vår historie sett helt annerledes ut.
Erik Werenskiolds tegning: “Magnus Erlingsson velges til konge”:
Som dere alle selvfølgelig vet var Erling Skakke far til Magnus Erlingssønn, han som ble konge av Norge bare fem år gammel. Erling brukte hele livet sitt til å kjempe for at sønnen hans skulle forbli konge – det ga jo pappa uomtvistelig betydelig makt….. Hans fremste motstandere var Birkebeinerne, som ønsket seg Sverre Sigurdsson til konge. I år 1167 (da var Kong Magnus 11 år) ble Erling invitert av en prest til å feire Kyndelsmesse på gården Rydjøkul i Sørum på Romerike. Glomma var isfri, så det må ha vært en veldig mild vinter: Erling og hans følge kom til Sørum i båt(er)! De ble angrepet av en hær av de såkalte Hettesveinene, som var støttet av danskekongen, Valdemar den Store. Men greide å komme seg ut, og over i båtene sine – hardt skadd. Men ikke verre enn at lille Magnus ble sittende på kongetronen, og pappa Erlings makt forble intakt.
Alt dette på 2. februar!