Typisk norsk å være…….??

Jeg bruker litt tid om dagen til å forsøke å hjelpe noen av de bygningsarbeiderne som har stått for oppussingen her i huset. Ingen har fått lønn. Mange har lønnskrav mot arbeidsgiver for mange måneder. Noen må låne penger til mat.

Jeg kjenner at jeg skjemmes over å være norsk: Det handler om velutdannete fagarbeidere som tar ansvar for å skape en bedre fremtid for seg selv og familien ved å flytte til Norge, jobbe hardt, og spare penger. Og så blir de svindlet, lurt og utnyttet – her i dette lille, søkkrike, annerledes-landet vårt.

Bygningsarbeiderforbundet er en god alliert. De jobber knalltøft og har prioriteringene sine klare. Nå har de begjært firmaet konkurs. Da kan alle ansatte med lovlig kontrakt få lønnskravene dekket av et lønnsfond. Det tar nok minst et halvt år – og i mellomtiden må jo folk ha mat!

Og så har vi dem uten lovlig kontrakt, og som har jobbet svart – og blitt forespeilet gode inntekter. De fleste av dem ønsket å tjene penger raskt for å skaffe aksjekapital til å starte sitt eget selskap. De er rettsløse. De har jobbet 12 timer i døgnet i mange måneder, uten å få utbetalt en eneste krone. Og har ikke krav på noen ting.

Jeg trodde kanskje Arbeidstilsynet var interessert i lovlig ansatte som ikke får lønn. Det er de ikke. Politiet henviser til Arbeidstilsynet: De vil ikke engang registrere en anmeldelse for brudd på arbeidskontrakter før Arbeidstilsynet har sett på saken. Og det vil Arbeidstilsynet ikke: De vil ikke involveres i lønnssaker. Hadde det handlet om sikkerhet, kunne de kommet på banen. NHO er overhodet ikke interessert, så lenge arbeidsgiver ikke er medlem.

Fasit: Ingen andre enn fagbevegelsen tar ansvar.
Skammelig.
Flaut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s