God jul?

I mange år var ukene før jul den aller verste tiden av året. Jeg hadde en slags forestilling om hvordan det “burde være”, og greide aldri å leve opp til det. 

Inni hodet mitt hadde jeg et bilde av mamma, fin på håret og diskret sminket, i julekjole med juleforkle utenpå, på kjøkkenet mens hun tryllet frem enda en sort sildesalat innimellom de hjembakte rundstykkene og brødene og den hjemmelagede sylten. Mens pappa satt ved pianoet og spilte og sang – og mamma nynnet med, fra kjøkkenet……. Og huset luktet godt – og annerledes – og det var spennende gaver gjemt bak hver eneste skapdør, og snøen dalte vakkert ned ute……..

Jeg fikk det aldri til. Huset var aldri rent eller ryddig nok. Jeg rakk aldri å stryke juleforklærne. De gangene jeg forsøkte å bake julekaker gikk det ofte galt: Kakene ble svidd eller tørre og i alle fall ble de stygge. Jeg greide aldri å forhindre at ungene kranglet. Huset vårt ble aldri så “julete” eller harmonisk som jeg følte det burde være…….

Noen ganger meldte jeg meg ut. De “utmeldte” julefeiringene ser jeg tilbake på med glede: Vi sendte beskjed til venner og kjente om at deres julegave til oss var at vi brukte julegavebudsjettet på Sydentur. Så sendte vi et stort antall julekort og julebrev  – og så dro vi: Med vår høyt skattede venetianske julekrybbe, adventskalendre og to poser risengrynsgrøt i bagasjen. I leilighet på Lanzarote eller Gran Canaria med en kokeplate og svømmebasseng fant vi julefreden: Der hadde vi tid til å være sammen! Der gikk vi til julegudstjeneste uten mas og stress. Der lo vi av palmer med julelys og hadde tid til å lese hele “Julemysteriet” aldeles uforstyrret…….
Løsningen anbefales på det varmeste for småbarnsforeldre!!

Det er først de siste årene jeg har greid å kose meg med juleforberedelser uten prestasjonsangst eller urealistiske ambisjoner.

Ett “triks” har jeg lært av Egil: Vi handler julegaver hele året! På reise, men også ellers, kjøper vi gaver som vi synes om og tror “noen” kan ha glede av.  I november tar vi frem “presangkassen” – og blir alltid overrasket over hvor mange av de innkjøpte gavene som åpenbart “passer til” en mottaker på julegavelisten vår.

Så da gjenstår bare pakkingen – og den koser jeg meg med! Jeg tenker på mottakeren av gaven, slenger på en ekstra klistrestjerne eller julenisse, mumler en slags besvergelse eller et ønske, og er takknemlig for å ha tid til å fokusere på familiemedlemmer og venner som vi sjelden har anledning til å være sammen med.

I år har jeg pakket julegavene i avispapir. (Noe som ble latterligjordt i Nytt på Nytt sist fredag…) Jeg synes egentlig det ble ganske fine gaver ut av avispapir kombinert med litt rødt gavepapir, noen klistremerker og en gullpenn…..

En annen juleglede er juleblomstene. Jeg har en forkjærlighet for amaryllis: Jeg synes de er så vanvittig spektaktulære – så helt hinsides alt som burde vokse og gro i Norge i desember! De burde i alle fall være “engangs” – noe vi kaster etter blomstring, en “dekorasjon” som har gjordt jobben…….

Men min hvite amaryllis blomstrer nå for 5. år på rad. Og i år overgår hun seg selv: To stengler med fire blomster på hver! Jeg har ikke gjort annet enn å klippe ned og gjødsle litt og potte om. Et juleunder – og en stor gave!

En ekstra førjulsgave fikk jeg i går: En sommerfugl åpenbarte seg på planterommet, midt mellom knoller i vinterdvale og nedskårne fuchsiaer. Vakkert!

Den overlever nok ikke lenge – men for meg ble den en påminnelse om at nå er det under en uke til solen snur
og det går mot en ny vår……..

One thought on “God jul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s